Gazdaság

Ismét lesújtott a PSZÁF

A banki magatartási kódex megsértése miatt ismét pénzintézeteket bírságolt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A PSZÁF 3 millió forintra bírságolta a HSBC Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt-t és 1 millióra az Erste Leasing Autófinanszírozási Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t. A két pénzügyi vállalkozás október 31-ig köteles beszámolni a hatóságnak arról, hogy milyen intézkedéseket tett a jogszabálysértés megszüntetése érdekében.

A felügyelet arra is felhívja a figyelmet, hogy a kódexben foglalt rendelkezések be nem tartása egyúttal a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését is jelenti.

A HSBC Credit Zrt. késedelmesen fizető ügyfeleinek küldött fizetési emlékeztető és felszólító leveleiben nem közölte a hátralékos törlesztőösszeg mértékét tőke és ügyleti kamat szerinti bontásban.

A társaság az első ügyfélértesítéseket követő többi fizetési felszólításában nem hívta fel az ügyfelek figyelmét a számukra folyamatosan növekvő kamatteherre. A felszólító levelekben pedig nem szerepelnek teljes körűen az egyes várható jogkövetkezmények sem – állapította meg a PSZÁF.

Az Erste Leasing Zrt. 2010 januárja óta nem írta elő a kódexben foglaltak betartását a szolgáltatásnyújtásában részt vevő ügynökeivel, megbízottaival kötött szerződéseiben, illetve ennek kapcsán nem módosította fennálló megállapodásait – indokolta a bírságot a PSZÁF.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.