Gazdaság

Még nem állt talpra az építőipar

4,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene júliusban az egy évvel ezelőttihez képest (a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint) - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

2010 első hét hónapjában pedig a termelés 12,3 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés júliusban 3,5 százalékkal volt magasabb az előző havinál. Júniusban még 2,1 százalékkal kisebb volt a termelés, mint az előző hónapban, májusban.

A termelés az idén minden hónapban kisebb volt az egy évvel korábbinál, a legnagyobb visszaesés júniusban volt, akkor a bázishoz képest 19,7 százalékos csökkenést mért a hivatal.

Hasonló volt a helyzet 2009 második félévében is, amikor szintén minden hónapban alacsonyabb volt a termelés, mint az azt megelőző év azonos hónapjaiban.

Az idén júliusban az építőipari termelés folyó áron 159,8 milliárd forint volt, míg júniusban 171,6 milliárd forint. Az év első hét hónapjában a termelés értéke 902,3 milliárd forint volt, míg tavaly az egész évben 1980 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik