Gazdaság

Radikális változás a fejlesztéspolitikában

Petykó Zoltán szerint a váltás keretét az Új Széchenyi Terv adja meg.

Radikális változásra van szükség a fejlesztéspolitikában, ennek keretét az Új Széchenyi Terv adja meg – jelentette ki Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke az I. Szegedi Gazdasági Konferencián. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv két fő célkitűzése a GDP és a foglalkoztatottság növelése, ezt azonban – részben a gazdasági válság következtében – nem sikerült elérni – mondta a tanácskozáson a szakember.

A 2007-2013-as időszakban rendelkezésre álló közel 8 ezer milliárd forintnyi fejlesztési forrásból már több mint 4 ezer milliárd forintnyi kötelezettségvállalással lekötött, további 2 ezer milliárd forint felhasználását pedig meghatározzák a pályázati kiírások. Kevesebb mint 2 ezer milliárd forint az a szabadon felhasználható összeg, amely az új kormány társadalmi és gazdasági céljainak megvalósítására rendelkezésre áll – közölte az NFÜ elnöke.

A fejlesztési ügynökség előtt két nagy feladat áll. Ezek közül a könnyebbiknek a szabad források felhasználását célzó pályázatok kiírása és lebonyolítása tűnik. Sokkal nehezebb viszont annak a 6 ezer milliárd forint forrásnak a “menedzselése”, amelyből eddig csupán ezermilliárd forintot fizettek ki – fogalmazott Petykó Zoltán.

Az elbírált pályázatok közül nem egy lényegében áll, s ezek között olyan nagy költségvetésű projektek is vannak, mint az észak-, illetve a dél-alföldi ivóvízminőség-javító program – tette hozzá a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik