Gazdaság

Kérdéses nyugdíjelszámolás

Az elemzők szerint nem lenne jó üzenet az államosítás. "A piacok átlátnak a szitán."

Újfent megerősítette a kormány, hogy ragaszkodik 2011-re a 3 százalék alatti hiányhoz, de azt még nem tudni, milyen nyugdíjpénztári elszámolás mellett. A Világgazdaság szerint ha az EU elutasítja, hogy a magánnyugdíj-befizetésekkel korrigálható legyen a deficit, újra felvetődhet a nyugdíjpénztárak államosítása. A lap szerint több elemző rossz üzenetnek tartaná a lépést.

A fundamentumokra a különböző elszámolási módszerek nem hatnának – mondta Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató vezérigazgatója. Szerinte a nyugdíjrendszert át kell alakítani, mert a jelenlegi formában a 30–40 milliárd forint közötti éves működési költség túl magas, emellett pedig nem ér el elég hozamot sem a tagoknak. A Századvég továbbra is az egyéni számlás svéd rendszer bevezetését szorgalmazná, de ez nem egyenlő az államosítással.

Barta György, a CIB Bank vezető elemzője szerint egyértelműen negatív üzenet lenne, ha a kormány megszüntetné a jelenlegi második pillért, mivel ez jóformán az egyetlen terület, ahol eddig Magyarországon érdemi reformok történtek.

Duronelly Péter, a Budapest alapkezelő befektetési igazgatója úgy véli, az államosítás többféle lehet, de nem lenne jó üzenet a piacoknak. A nyugdíjpénztárak állampapírvagyonával lehetne csökkenteni az államadósságot, míg a részvényeken túladhat a kormány. Az így keletkező többletforrás elköltésétől is sok függ, ám a szakértő diszfunkcionálisnak tartaná az egész lépést, mert nem oldaná meg az előtakarékosság és az időskori ellátás körüli fenntarthatósági gondokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik