Gazdaság

Újabb rejtélyes milliárdok

Vizsgálják a munkahelyteremtésre kifizetett pénzek hasznosulását.

Milliárdokat fizettek ki a korábbi szocialista–liberális kormányok munkahelyek teremtésére, de a Fidesz szerint ez nem látszik a munkaerő-piaci adatokon – írja a Magyar Hírlap. Nem tudni, a pénz miként hasznosult, ezért egy parlamenti albizottság átvilágítja a kifizetéseket. 2006 és 2010 között egyedi kormánydöntéssel 8 nagyvállalat összesen 2,1 milliárd forintot kapott. Ezért összesen 2953 munkahely létesítését vállalták. „Ki kell vizsgálni azt is, hogy a közpénzekből a volt kormány valóban a rászoruló vállalkozásokat támogatta-e” – mondta Karakó László, az albizottság elnöke.

A Magyar Iparszövetség társelnöke szinte biztosra veszi, hogy a munkahelyteremtésre kifizetett pénzek nincsenek arányban az eredményekkel. Súlyos összegek mentek el az Út a munkához programra is, amely nem járult hozzá a foglalkoztatás bővítéséhez. Vadász György arra is felhívta a figyelmet, hogy egy multinacionális nagyvállalat két-három millió forintos támogatással hoz létre egy munkahelyet, míg egy kisvállalkozás néhány százezer forintból.

Az Állami Számvevőszék múlt évi jelentéséből egyébként az is kiderült, hogy a Munkaerő-piaci Alap forrásaiból folyamatosan csökkent az az összeg, amelyet valóban munkahelyteremtésre költöttek. A pénz jó része elfolyt a költségvetésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik