Gazdaság

IVSZ: az elektronikai ágazat lehet az ipar motorja

A magyar gazdaság teljesítménye mennyiségben és minőségben is látványosan javulhat, ha a kormány a jelenleginél jobban támogatja az oktatást és ezen belül a mérnökképzést.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) tanulmánya szerint bár az eredmény hosszú távon érik be, Magyarország egy stabilan jövedelmező, megbízhatóan munkát biztosító országgá válhat az elektronikai ipar fejlesztésével.

A kedden bemutatott tanulmány szerint az elektronikai ipar kilendítheti Magyarországot a gazdasági holtpontról: egy év alatt 35,7 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye, és már most a bruttó hazai termék (GDP) 5,3 százalékát adja, megelőzve többek között az építőipart, az energiaszolgáltatást vagy a turizmust.

Gacsal József, az IVSZ alelnöke a sajtótájékoztatón kifejtette, az ipari termelésen belüli 24,5 százalékos hozzájárulásával az ország termelési struktúrájában világszinten is kiemelkedő súllyal szerepel az elektronikai ipar. Az iparágban legkevesebb 30 ezer alkalmazott dolgozik, de más metodikai számítások szerint számuk 70 ezer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik