Gazdaság

Itt az ősz – stílusváltás az utakon

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága az őszi balesetek leggyakoribb okairól és a balesetek elkerülését segítő tanácsokról tájékoztatott.

A rendőrség szerint ebben az időszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden sofőr megfelelően felkészítse járművét – és saját magát – ezekre a körülményekre.

Az őszi időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a jármű világítóberendezéseit – ezért fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani.

Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, de az őszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

Esős időben a nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző koccanásos balesetek. Fokozottan kell figyelni ilyenkor az út mellett gyaloglókra, illetve az iskolai időszak miatt az iskolák környékén lévő gyalogos átkelőhelyekre. Ősszel korábban sötétedik, a kerékpárosoknak is figyelniük kell, hogy a kerékpárok ki legyenek világítva, és fel legyenek szerelve a megfelelő fényvisszaverő eszközökkel. Utóbbiakat az utak mentén a gyalogosoknak is érdemes használni.

A kerékpárosokat érintő közlekedési balesetek második leggyakoribb oka az ittas kerékpározás, vagyis a kerékpáros felelőtlen magatartása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik