Gazdaság

Finn befektetők érdeklődnek Magyarország iránt

Finn miniszterelnök: stabil gazdasági környezetre van szükségük a befektetőknek.

Elsősorban stabil gazdasági környezetre van szükségük azoknak a finn befektetőknek, akik Magyarországra érkeznek – mondta Mari Johanna Kiviniemi finn miniszterelnök. A miniszterelnök az elutazása előtt az MTI-nek adott interjúban megjegyezte: magyarországi vendéglátói, Schmitt Pál államfő, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök egyaránt arról kérdezték, miként lehet sikeres a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökség. Megemlítette, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel a Nokia Siemens Networks budapesti központjába látogattak: a finn cég új munkahelyeket hoz létre Magyarországon. A Nokia mellett azonban több finn cég is érdeklődik a magyarországi befektetési lehetőségek iránt – tette hozzá.

Mari Johanna Kiviniemi szerint az uniós elnökség alatt is nagy hangsúlyt kell fektetni a gazdasági kérdésekre, a pénzügyi válság hatásainak csökkentésére, ehhez pedig elsősorban arra van szükség, hogy minden tagállamban stabil gazdasági helyzet alakuljon ki.

Ugyancsak fontosnak tartja, hogy az EU-ban hatékonyan működjön az egységes piac, kihasználva annak minden előnyét. Ennek érdekében – tette hozzá – Magyarországnak is mindent meg kell tennie az elnöksége idején.

A magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén szóba került Oroszország és az EU kapcsolata is – mondta a Centrum-párti politikus. Az Oroszországgal fenntartott viszony szempontjából is nagyon fontos, hogy az unió kiemelten kezelje a keleti partnerség programját – mutatott rá.

Mari Johanna Kiviniemi Törökország lehetséges uniós tagságával kapcsolatban úgy vélekedett, folytatni kell a tárgyalásokat, de Ankarának is mindent meg kell tennie, hogy megfeleljen az EU elvárásainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik