Gazdaság

Erősödhet a forint a héten

Javuló befektetői hangulatban erősödött a forint hétfőn délelőtt, az euró 283,30 forint volt a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 284,04 forint után.

A hét végén és hétfőre virradóra a jegyzés 283,80-283,90 forint környékén mozgott a nemzetközi devizapiacon. A dollárt 221,36 forinton jegyezték hétfőn délelőtt 1,2810 dolláros euróárfolyam mellett. A svájci frankot 217,85 forinton jegyezték a 218,66 forintos péntek délutáni jegyzés után, száz japán jent pedig 263,73 forinton 265,71 forint után.

A piaci hangulat pozitív fordulatot vett a hétvége folyamán, részben a világgazdasági fellendüléssel szemben bizalmat keltő kínai makrogazdasági adatoknak, részben pedig az elfogadott Bázel III. pénzügyi szabályrendszernek köszönhetően.

A Bázel III. szerződés a korábbinál szigorúbb tartalékráta szabályokat ír elő a kereskedelmi bankoknak, de a szabály bevezetésének határidejét a vártnál későbbre tolta ki.

A pénzügyi ágazatban okozott megkönnyebbülés és termelőipari ágazatokban keltett bizalom fokozott befektetői kockázatvállalási hajlandóság formájában csapódott le az értékpapír- és devizapiacokon. A piaci kockázatvállalási hajlandóság egyik indikátora, az euró árfolyama erősödött mind a dollárral, mind pedig a svájci frankkal szemben.

Piaci várakozások szerint a javuló nemzetközi befektetői hangulat és az euró erősödése a svájci frankkal szemben lehetővé teheti a forint mérsékelt erősödését a héten, tekintettel a magyar kormány által az uniós deficitcél tartására tett ígéret pozitív piaci fogadtatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik