Gazdaság

Oszkó: Orbánék ütöttek lyukat a büdzsébe

Fércmunka a Varga Mihály-féle bizottság jelentése, amely csak nem valós, vagy már az előző kabinet által kezelt kockázatokat tartalmaz – állítja blogbejegyzésében Oszkó Péter. A volt pénzügyminiszter szerint a legnagyobb lyukat a gazdaságpolitika által okozott forintgyengülés ütötte a büdzsébe.

Nem kívánom a végtelen csontvázkeresési cirkuszt azzal legitimálni, hogy folyamatosan vitatkozom az önmagukat ismétlő, értelmetlen és egyre nevetségesebb állításokkal. Már én magam is unom a saját hangom, amikor újra és újra elmagyarázom, hogy például az adóbevételekben mutatkozó visszaesést már mi magunk az év elején kimutattuk és ezért zároltunk 150 milliárdnyi tartalékot és tettünk félre még további 50 milliárdnyi megtakarítást a kamatkiadásokból. Vagy hogy a közlekedési vállalatok adóssága nem számít be az éves költségvetési hiányba, az idei finanszírozási igényt pedig folyamatosan számoltuk, s ugyancsak tartalékokat képeztünk rá – írja friss blogbejegyzésében Oszkó Péter volt pénzügyminiszter.

Az olyasfajta műcsontvázakat, mint például a Forma 1 jogdíjának nyári forintgyengülés miatti megdrágulása, amit igazán nem illendő az előző kormány nyakába varrni, vagy például egyes intézmények többlet áfa befizetései, amit furcsa módon csak kiadásként, s költségvetési bevételként nem vesz figyelembe a számítás, csak azért érdemes megemlíteni, hogy ezzel is érzékeltessem az anyag szakmai minőségét és színvonalát – olvasható a posztban.

A csontvázjelentés valójában semmi újat, a már eddig is zavaros vádakhoz képest semmi értelmes állítást nem tartalmaz, csak olyan kockázatot, ami vagy nem valós, illetve semmi köze a 2010-es költségvetéshez, vagy a korábbi kormány már kimutatta és kezelte. Miközben az írás szemérmesen hallgat arról, hogy a költségvetésen a legnagyobb lukakat messze az új kormány gazdaságpolitikai baklövései által okozott forintgyengülés és kamatemelkedés ütötte- véli a Bajnai-kormány pénzügyminisztere.

A Plasztikcsontvázak zörgetése című bejegyzést itt olvashatja el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik