Gazdaság

Jól haladnak a deficitcsökkentéssel a spanyolok

Spanyolország jól halad az államháztartási hiány csökkentésével, és nincs szükség újabb megszorító intézkedésekre - jelentette ki pénteken az ország miniszterelnöke.

Jose Luis Rodriguez Zapatero utalt arra is, hogy fenntartható a jelenlegi szociális ellátó rendszer – beleértve a munkanélküliek segélyezését is – abban az esetben, ha más területen tartják magukat az elhatározott kiadáscsökkentéshez.

Spanyolország az euróövezet negyedik legnagyobb nemzetgazdasága. A madridi vezetés a bruttó hazai termék (GDP) arányában mért 11,2 százalékos államháztartási hiányt 2013-ra az uniós stabilitási paktumban lefektetett 3,0 százalékos küszöb alá kívánja visszaszorítani egy összesen 65 milliárd eurós megszorító programmal és reformokkal.

A takarékossági csomag részeként egyebek mellett 10 milliárd euró értékben állítottak le infrastrukturális beruházásokat, csökkentették, illetve befagyasztották a béreket a közszférában, felfüggesztették a nyugdíjak inflációkövető emelését, visszafogták a helyi önkormányzatok finanszírozását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik