Gazdaság

Alig nőtt a turisták száma az idén

Minimálisan ugyan, de több vendég szállt meg a kereskedelmi szálláshelyeken az év első hét hónapjában a 2009-es adatokhoz képest, az árbevétel azonban folyó áron számítva stagnált.

A kereskedelmi szálláshelyeken 0,9 százalékkal több vendég 0,4 százalékkal több vendégéjszakát töltött el az év első hét hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a szálláshelyek árbevétele folyó áron stagnált – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A kereskedelmi szálláshelyeken 2010. január-júliusban 1 millió 842 ezer külföldi vendég 5 millió 138 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 5,6 százalékkal, a vendégéjszakák 1,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A növekmény annyit jelentett, hogy a vendégek száma éppen csak meghaladta, a vendégéjszakák száma nem érte el 2006 első hét hónapjának szintjét.

Egyedül júliusban az egy évvel korábbinál 3,8 százalékkal több, összesen 416 ezer külföldi vendég nagyjából azonos számú 1,25 millió vendég éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken.

A legjelentősebb küldő országok közül az Egyesült Királyságból és Németországból érkező vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent, az Ausztriából, Olaszországból, Csehországból és az Amerikai Egyesült Államokból érkezettek esetében pedig nőtt.

Az első hét hónapban 2 millió 185 ezer belföldi vendég 5 millió 351 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 2,7, az éjszakák száma 0,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten.

Júliusban a belföldi vendégek száma 1,8 az általuk eltöltött éjszakák száma 2,6 százalékkal volt kevesebb mint egy évvel korábban.

A szálláshelyek összes árbevétele – stagnáló vendégforgalom mellett – az előző évihez hasonlóan alakult. A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január-júliusban összesen 126 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 68,5 milliárd forint volt, hat százalékkal kevesebb mint egy évvel azelőtt. A forint az euróhoz képest az első hét hónap átlagában mintegy 5 százalékkal volt erősebb, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik