Gazdaság

Visszavenné az orosz Mol-részvényeket a kormány?

Magyarország tárgyalásokat kezdett Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel az orosz Surgutneftegaz kezében lévő 21,2 százaléknyi Mol-részvényről.

Fellegi Tamás moszkvai látogatásán mindkét fél jelezte, hogy a kérdést kiemelt prioritásként kezelik, és az orosz fél felvetette, hogy a téma kerüljön fel a Magyar-Orosz Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság soron következő ülésének napirendjére. A kormányzat eddig az energetikai vállalat képviselőivel nem folytatott tárgyalásokat.

“Magyarország elkötelezett a nemzeti érdekek határozott érvényesítése mellett minden stratégiai jelentőségű területen. E tekintetben a kormány kulcsfontosságú területnek tekinti az energia szektort – és a jogi lehetőségek határáig erősíteni akarja az állam szerepét” – idézte a Reuters az NFM közleményét.

A Reuters emlékeztet arra, hogy a Surgutneftegaz az osztrák OMV-től vásárolta meg a Mol részvényeit tavaly 1,4 milliárd euróért.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Reutersnek adott júniusi nyilatkozatában már jelezte, hogy kívánatos lenne magyar kezekben tudni a Mol részvényeit, de elhárította a kérdést, vajon közvetlenül az állam vásárolná-e vissza a részvénycsomagot.

Magyar piaci elemzők szerint rövid távon kedvezően hatna a Mol részvények árfolyamára, ha Magyarország visszavásárolnál a Surgutneftegaz Mol-pakettjét. Az viszont nem világos, hogy a költségvetés, amelynek a közösségi közlekedési vállalatok megmentését is meg kell oldania, hogyan teremthetné elő a Mol-részvények visszavásárláshoz szükséges összeget.

“A jelenlegi helyzetben meglehetősen kétséges, hogy a piacok örömmel fogadnák az államadósság növekedését” – idézte a brit hírügynökség egy elemző véleményét.

A jelenlegi árfolyamon a Surgutneftegaz kezében lévő részvénypakett értéke 500 milliárd forintra tehető és a vásárláskor Magyarországnak még némi felárat is kellene fizetnie, figyelmeztetett a Reuters által idézett tőzsdei elemző.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik