Gazdaság

Szemmel tartja a pénzpiacokat az EU

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden azt a javaslatcsomagot, amelynek alapján januártól megújul a pénzügyi felügyelet rendszere az EU-ban.

Brüsszeli találkozójukon a miniszterek áldásukat adták az Európai Parlament és a tagállamok kormányait képviselő tanács között előzetesen született, kompromisszumos megállapodásra.

Ennek értelmében a jövő év elejétől három ügynökség fogja figyelemmel kísérni a banki, a biztosítási és az értékpapír-piaci tevékenységet, és emellett egy, a pénzügyi rendszer egészében rejlő kockázatok figyelésével megbízott testület is tevékenykedik majd.

A megállapodást még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A várakozásoknak megfelelően a miniszterek nem jutottak ugyanakkor egyhangú álláspontra a bankadó bevezetésének részleteiről, illetve a pénzügyi tranzakciókra kirótt illeték bevezetésének kérdéséről.

Didier Reynders, az EU soros elnöki tisztét betöltő Belgium pénzügyminisztere és az Európai Bizottság tagjai is jelezték azonban, hogy mindkét területen, de különösen a bankadó ügyében közeledtek a tagországok álláspontjai. A végrehajtó testület várhatóan még az ősz folyamán e témában is tesz majd javaslatokat.

Rehn arról is beszélt, hogy a brüsszeli uniós találkozón szóba került kilenc, főként kelet- és közép-európai tagország azon kérése, hogy az EU az államháztartási egyenleg számításakor vegye figyelembe a korábban nyugdíjreformot végrehajtó tagállamok e reformmal kapcsolatos költségeit.

Mint mondta, a bizottság fontosnak tartja a felvetést, és támogatja, hogy vitassák meg a kérdést a szorosabb gazdaságpolitikai együttműködésről tárgyaló miniszteri munkacsoportban. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy el kell kerülni az olyan változtatásokat, amelyek negatív hatással lehetnek az unió növekedési és stabilitási paktumára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik