Gazdaság

Nincs bocsánat a munkahelyi lopásra Németországban

Újabb vállalati döntést semmisített meg a napokban Észak-Rajna-Vesztfália tartomány munkaügyi bírósága, visszahelyezve munkakörébe egy tavaly elbocsátott mérnököt.

A 41 éves férfi rendszeresen villanyrollerrel járt be a munkahelyére egy Bonn melletti településen. Tavaly nyáron is így tett, s miután érkezéskor látta, hogy a jármű akkumulátora kezd lemerülni, rákapcsolta az épületben lévő 220 voltos hálózatra.

A főnöke ezt észrevette, és azon a címen, hogy “lopja az áramot”, panaszt tett a cégvezetésnél. Ott pedig azonnali hatállyal elbocsátották az illetőt. Buzgó bürokraták azt is kimutatták, hogy a roller akkujának feltöltésével 1,80 eurócent (50 forint) áramköltséget okozott a vállalatnak.

A férfi perre ment – és előbb első-, majd másodfokon is neki adott igazat a bíróság. Az okozott “kár” csekély mértéke mellett a bíróság azt is figyelembe vette, hogy a felperes 19 éve dolgozik a vállalatnál, munkájára vagy viselkedésére eddig soha nem volt panasz.

Az ítélet csak erre az egyedi esetre vonatkozik, nem szolgálhat precedensként más, hasonló keresetek elbírálásakor – hangsúlyozta a munkaügyi bíróság. A német munkajog értelmében ugyanis még oly csekély értékre elkövetett munkahelyi lopás is azonnali felmondást von maga után. Ennek az oka nem az eltulajdonított dolog értéke, hanem a munkaadó és a munkavállaló közötti bizalmi viszonyt érő kár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik