Gazdaság

Megint aggódhatnak a frankhitelesek

Most az euróövezet pénzügyi stabilitása miatt aggódnak a befektetők – egyéb makrogazdasági adatok hiányában. Az euró ezért gyengült a dollárral, a jennel és a frankkal szemben. Mindez rossz hír a frankhiteleseknek, mert a svájci frank ismét nagyon erős: már 222 forintba kerül egy frank.

Az euróövezeti bankrendszeren végzett stresszteszt alulértékelte egyes pénzintézetek potenciális kockázatot jelentő állampapír-tartalékait. A bankok által közzétett adatok elemzéséből arra lehet következtetni, hogy számos bank nem a hatóságok által elvárt módon adott számot állampapír-állományáról, többen eltitkolták eladói pozícióikat az állampapír-piacon. Ráadásul a számok sem „jöttek össze”: mást közöltek a bankok a stresszteszten, saját jelentéseikben és nemzetközi szervezetek jelentésében –írja a Wall Street Journal.

Az európai bankokkal szembeni bizalom kissé megingott, ami azonnal tükröződött a közös deviza árfolyamában: az euró árfolyama a dollárral szemben 1,2870 körüli jegyzésről 1,2800 alá, a jennel szemben 108,40-ről 107,40-re, a svájci frankkal szemben 1,3050-ről 1,2950-re zuhant. Ráadásul piaci elemzők szerint az euró árfolyama történelmi mélypontjára süllyedhet a svájci frankkal szemben; az eddigi rekord alacsony kurzust augusztus 31-én jegyezték, akkor 1,2848 frankot adtak egy euróért.

Az euróval együtt gyengültek az euró-aspiráns országok devizái is, így a hétfő délutáni 217,99 forint után kedd délután 224 forintot is adtak egy frankért a bankközi devizapiacon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik