Gazdaság

Leállt az élet Franciaországban

Országos sztrájkkal tiltakoznak a szakszervezetek a francia kormány nyugdíjreformja ellen.

Sztrájkot hirdettek a francia szakszervezetek, hogy így tiltakozzanak a tervezett nyugdíjreform ellen, amelyről kedden kezdődik a parlamenti vita. Zárva vannak a hivatalok, a bankok, miközben a tömegközlekedés is leállt. A munkabeszüntetést a pedagógusok már hétfőn elkezdték, miután a kormány azt tervezi, hogy 7 ezer állást megszüntet az oktatásban.

Éjféltől a nyugdíjreform ellen tiltakozó közlekedési dolgozók is csatlakoztak a sztrájkhoz, ami egész Franciaország tömegközlekedését érinti. A nagy sebességű vonatok (TGV) öt vonalából csak kettőn lesz csökkentett forgalom, de a Párizs-London között közlekedő Eurostar menetrend szerint szállítja majd az utasokat. Az Air France dolgozói közül sokan ugyancsak részt vesznek az akcióban, emiatt a járatok negyedét törlik, és komoly késésekre lehet számítani. Zárva lesznek a hivatalok, a posták és az oktatási intézmények. A szakszervezetek felhívására Franciaország 190 településén rendeznek kedden tömegdemonstrációkat, amelyeken százezrek vesznek részt.

A legnagyobb szakszervezet, a CGT vezetője arra számít, hogy még a júniusi akcióhoz képest is többen vesznek majd részt a sztrájkban, amikor több mint 800 ezren csatlakoztak.

A franciák a Nicolas Sarkozy elnök tervezett nyugdíjreformja ellen tiltakoznak. A törvénycsomag egyebek mellett azt is tartalmazza, hogy a nyugdíjkorhatárt 60-ról 62 évre emelnék. Az államfő támogatói szerint a módosításokra nagy szükség lenne ahhoz, hogy a kormány csökkentse a költségvetési hiányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik