Gazdaság

Bosznia feltételes megállapodásra jutott az IMF-fel

Az egyezség szerint az IMF felszabadítja a Boszniának megítélt készenléti hitel esedékes részletét, ha a balkáni ország hatóságai a hónap közepéig teljesítik az előírt feltételeket.

A boszniai illetékesek a kéthetes felülvizsgálat utolsó napjaiban napi nyolc órán át tárgyaltak az IMF küldöttségével, arról próbálva meggyőzni őket, hogy Bosznia teljesíti a következő, 38 millió eurós hitelrészlet felszabadításához szükséges feltételeket.

Az IMF májusban, a legutóbbi felülvizsgálat alkalmával úgy ítélte meg, hogy Bosznia nem tesz eleget vállalt kötelezettségeinek, ezért nem hívhatja le a kölcsön esedékes részletét. A boszniai vezetés számára nem is elsősorban az összeg, a szóban forgó nem egészen 40 millió euró a lényeges, hanem az IMF zöld jelzése, mert ettől függ a többi hitelező – a Világbank és az Európai Unió – támogatása, amelyekre égető szüksége van az idei költségvetés teljesüléséhez.

A csütörtök este ismertetett feltételes megállapodás szerint az államszövetség nagyobbik alkotórésze, a muzulmán-horvát föderáció vállalta, hogy a parlament két héten belül elfogadja az idei költségvetést “kiegyensúlyozó” módosítást, és a kormány “erősíti” a háborús veteránoknak járó juttatások felülvizsgálatát.

Az IMF 2009 júliusában bocsátott Bosznia rendelkezésére 1,15 milliárd euró készenléti hitelt, amelyből Bosznia egyelőre csak két részletet, összesen alig több mint 300 millió eurót hívhatott le. A nemzetközi szervezettel kötött, három évre szóló megállapodásban Bosznia vállalta, hogy bő 300 millió euróval lefaragja a költségvetési kiadásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik