Gazdaság

Nem javultak a görög bankszektor kilátásai

Elemzők szerint nehéz időszak elé néz a görög bankszektor, mivel a gyengülő gazdasági teljesítmény növelheti a nem teljesítő hitelek arányát és csökkentheti a befektetések hozamait.

Az EFG Eurobank Ergasias képviselője szerint a kormány megszorító intézkedéseinek hatására a nem teljesítő hitelek (NPL) aránya 10 százalékos csúcsot ér el az év második felében. A központi bank vezetője, George Provopoulos még ennél is borúlátóbb: “Elemzésünk alapján a nem teljesítő hitelek aránya 2012 elején tetőzik. A helyzet javulására utaló jeleket csak 2013-tól tapasztalhatunk.”

A négy legnagyobb görög bank az előző évhez képet lényegesen alacsonyabb második negyedévi profitról számolt be a megnövekedett adóköltségek, a kereskedelmi veszteségek és a csökkenő piaci marzsok miatt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió közös, 110 milliárd eurós mentőcsomagjának részeként bevezetett egyszeri bankadó nagyban járult hozzá a profitok csökkenéséhez. Görögország negyedik legnagyobb bankja, a Piraeus Bank 3 millió eurós nyereséget könyvelhetett el a második negyedévben, akkor, amikor 28 millió eurós egyszeri bankadót fizetett be az állami költségvetésbe.

A görög pénzügyminisztérium négyszázalékos éves visszaesésre számít 2010-ben. Egyes optimista piaci szereplők három százalék körüli visszaesést jósolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik