Gazdaság

Bérátömlesztés – 32 milliárd csepegett hálapénzből

Tavaly átlagosan 9600 forint hálapénzt fizetett egy gazdaságilag aktív magyar.

Az aktív lakosság összességében 32 milliárd forintnyi láthatatlan forrással járult hozzá az egészségügyi rendszer működéséhez. Ez derül ki a felmérésből, amelyet az AXA megbízásából a GKI-EKI Egészségügykutató Intézet készített.

A megkérdezettek csaknem fele (49%) úgy véli, hogy hálapénz nélkül az emberek nem kapnak megfelelő ellátást az egészségügyben. A háziorvosok aktív pácienseik negyedétől, a szakorvosok közel harmadától, míg a kórházi orvosok betegeik közel 80 százalékától számíthatnak paraszolvenciára.

Különösen meglepő, hogy a magánorvosok – bár szolgáltatásaikért fizetni kell – a betegek közel felétől számíthatnak hálapénzre, ami valószínűleg az állami, illetve önkormányzati intézmények és a magánrendelések összefonódásának is következménye.

A kutatás szerint az orvosok a hálapénz tekintetében kevésbé támaszkodhatnak az egészségpénztári tagokra, ők ugyanis harmadannyi időt sem töltenek kórházban, és 56 százalékuk akkor sem ad hálapénzt a magánorvosnak, ha “állami” minőségben kap kezelést tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik