IMF
Gazdaság

Orbán IMF-beszéde sem használt a forintnak

Tartósan csak a kormány hiteles gazdaságpolitikája erősítheti a forintot. Az elmúlt 20 napban 10 százalékkal drágult a svájci frank.

Elemzők szerint a forint helyzetét a továbbiakban is alapvetően a nemzetközi piaci fejlemények határozzák meg, a befektetők a következő napokban megjelenő amerikai makroadatok előtt óvatosságból csökkentik a kockázatos pozíciókat.

Egy a Reutersnek név nélkül nyilatkozó budapesti devizakereskedő szerint ugyanakkor nem segítette a forint pozícióját az újabb Valutalappal kapcsolatos kormányzati nyilatkozat.

Tegnap Orbán Viktor miniszterelnök közölte: az IMF-fel kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésre igent, a gazdaságpolitikai kooperációra a jövőben is nemet mond a kormány, mert nem érdeke a gazdaságpolitikai mozgástér szűkítése.

Közben egyébként olyan elemzés is napvilágot látott, amely szerint nem zárható ki, hogy 230 forintot kell majd fizetni egy svájci frankért. Abban mindenki egyetért, hogy tartósan ható, a forintot erősítő tényező a csak a kormány gazdaságpolitikájának hitelessége lehet.

Dél előtt nem sokkal 287 forint felett volt az euró árfolyama, de az árfolyamot 282-284 forintos eurójegyzés között várják a következő napokban. Magyarországon 1,3 millió embernek van euró- vagy svájcifrank-alapú devizahitele.

Tavasszal már 90 ezerre ugrott azoknak a lakáshiteleseknek a száma, akik 90 napnál hosszabb késedelembe estek a havi törlesztőrészletek fizetésével, és csak az elmúlt húsz napban tíz százalékkal lett drágább a svájci frank.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik