Gazdaság

Jövőre felszállhat a 787-es Dreamliner

További hetekkel, 2011 első negyedévének közepére halasztotta el az amerikai repülőgépgyártó Boeing Co. első, 787-es "Dreamliner" névre keresztelt gépének üzembe helyezését.

A késés oka, hogy a próbarepülések utolsó fázisának elkezdéséhez nem állnak rendelkezésre a Rolls Royce által gyártott Trent 1000-es motorok, miután egy robbanás miatt rövid időre be kellett zárni a motorokat gyártó üzemet.

A brit motorgyártó nyilatkozatában úgy fogalmazott: “sűrűn egyeztetünk a Boeing képviselőivel annak érdekében, hogy – az előzetesen tervezett menetrendet követve – felgyorsítsuk a szállítást”.

A legelső Dreamliner leendő tulajdonosa, a japán All Nippon Airways (ANA) légitársaság “sajnálatosnak” nevezte a késedelmeket. Eredetileg 2008-ban szállították volna az első 787-est, de már az első próbarepülésre is csak 2009. decemberében került sor.

Az ANA összesen 55 darab 787-est rendelt a Boeingtól. Az 50 százalékban kompozit anyagból készülő közepes távolságú útvonalakra tervezett repülőgépek alkalmazásától nem csak nagyfokú üzemanyag-hatékonyságot, hanem új utaskör megnyerését is várják.

Szintén pénteken hozta nyilvánosságra a legnagyobb konkurens repülőgépgyártó Airbus új, hosszabb útvonalakra tervezett repülőjének, az A350 első darabjainak szállítási időpontját. E szerint 2013 közepén adnák át az első repülőt a Qatar Airways légitársaságnak. Egy amerikai tanulmány azonban arra mutat rá, hogy legnagyobb valószínűséggel csak 2014-ben lesz gyártásra kész állapotban az A350-es.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik