Gazdaság

Egyre könnyebben jutnak hitelhez a német vállalatok

Az Ifo német gazdaságkutató legutóbbi felmérése szerint ismét könnyebben jutnak hitelhez a német vállalatok: az Ifo arra jutott, hogy júliushoz képest csökkentek a hitelakadályok.

Augusztus végén a megkérdezett vállalkozások közül már csak 29,5 százalék ítéli korlátozónak a bankok hitelpolitikáját. Ez 2,1 százalékponttal kevesebb, mint az előző hónapban, és a mutató az év eleje óta is folyamatos csökkenést jelez.

Ezzel egybecseng, hogy minden előrejelzésnél nagyobb mértékben, újabb hároméves csúcsra javult az Ifo német üzleti hangulatindexe augusztusban. Az átfogó mutató 106,7 pontra nőtt a júliusi 106,2 pontról. Utoljára 2007 közepén járt ilyen magasan az index, mielőtt még bármilyen jele is érzékelhető lett volna a Lehman-csőd által kiváltott globális pénzügyi válságnak.

A Bundesbank szerint a német gazdaság az idén várhatóan három százalékkal bővül, túlnyomórészt az export felfutásának köszönhetően, ám a német központi bank a későbbiekben a növekedés lassulását várja. A második negyedévben 2,2 százalékkal nőtt a német GDP az előző negyedévhez képest, ami az újraegyesítés óta elért legnagyobb növekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik