Gazdaság

VEKE: elkerülhetetlen a BKV-szerződés felülvizsgálata

Elkerülhetetlen a kormány és a főváros közötti, BKV-ról szóló szerződés felülvizsgálata; meg kell oldani a cég hosszú távú finanszírozását - közölte a VEKE.

A szándéknyilatkozat, majd szerződés teljesen egyértelmű: a közlekedési cég 2010. első félévi finanszírozásának rendezése mellett 2011-től jelentős megszorításokra kötelezi a BKV-t: a szerződés alapján legalább 40 buszjárat megszüntetése és újabb jegyáremelés lenne szükséges – írta a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE).

Mint közölték: a BKV finanszírozását valóban rendezni kell, azonban ennek nem lehet feltétele semmilyen rövid távú, a BKV veszteségét csak növelő és az utasszámot csökkentő megszorító lépés.

A BKV járműállománya és infrastruktúrája miatt a fővárosi tömegközlekedés vészhelyzetben van: a rossz állapotú, leromlott villamos- és HÉV-pályákon túl a járműállományt tekintve is azonnali intézkedések szükségesek.

A buszpark rossz állapota ismert, azonban emellett a 30 éves szovjet trolik, a 40 évnél idősebb kelet-német HÉV-kocsik, az életciklusuk végéhez érő kisföldalatti-szerelvények, illetve a 2-es és 3-as metró elavult, cserére vagy felújításra szoruló szovjet szerelvényei összesen több mint 500 milliárd forint – néhány éven belül szükséges és elkerülhetetlen – beruházási kiadást jelentenek a főváros számára – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik