Gazdaság

A magyarok rossznak látják helyzetüket, de bizakodnak

A megkérdezettek 96 százaléka nagyon rossznak tartja a nemzetgazdaság helyzetét, míg az európai átlag 77 százalék volt.

Az Európai Bizottság legfrissebb, tavasszal készített felmérése szerint a magyarok viszont a jövőt tekintve bizakodóbbak: a megkérdezettek harmada szerint a következő 12 hónapban javulni fog a gazdasági helyzet mind Európában mind pedig Magyarországon. Ezzel szemben az európaiak kevesebb mint negyede gondolja ezt.

Az eurobarométer szerint a magyarok 71 százaléka véli úgy, hogy “totálisan rossz” a saját anyagi helyzete és több mint fele (56 százalék) ugyanezt gondolja munkakörülményeiről is. A 27 európai ország átlaga ezekben a kérdésekben ennél kedvezőbb: csak 34 százalék elégedetlen anyagi helyzetével és 30 százalék tartja rossznak munkakörülményeit.

A magyarok az európaiaknál nagyobb problémának értékelik a munkanélküliséget, a növekvő árakat és saját országuk gazdasági helyzetét: míg az európaiak 20-48 százaléka szerint ezek a legfontosabb kérdések, amelyekkel országuknak szembe kell nézni, addig a magyaroknál ez az arány 29-61 százalék. A személyes sorsot tekintve még nagyobb a különbség: míg például a magyarok 57 százaléka szerint számukra az infláció a legnagyobb probléma, addig az európaiaknál ez az arány csak 38 százalék.

A felmérés szerint az európaiakhoz képest a magyarok kevésbé tartják jó dolognak, hogy az Európai Unió tagjai: míg a többi ország átlag 49 százalékban elégedett ezzel a ténnyel, addig a magyaroknak csak 38 százaléka válaszolta ezt. Egyébként a többség (45 százalék) szerint az uniós tagság sem nem jó, sem nem rossz. Ennek ellenére több magyar (55 százalék) bízik az Európai Unió intézményében, mint a többi ország átlaga (42 százalék), és a a magyarok szintén inkább bíznak a nemzeti kormányban és parlamentben, mint a többi uniós ország.

Az európaiak többsége (55 százalék) szerint az gazdasági válság még nem ért a legmélyére, a magyarok zöme (57 százalék) ezzel szemben úgy gondolja, hogy a válság már túljutott a mélyponton. A magyarok eltérő vélemény fogalmaztak meg arról is, hogy mely szervezetek tehetnek legtöbbet a válság megoldására: a legtöbb válaszadó szerint ez a szervezet a G20-ak, azaz a világ 20 legfejlettebb országa. A többi európai ország feleannyira hiszi, hogy ez a szervezet a megoldás kulcsa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik