Gazdaság

Ázsia is fenyegeti az európai gazdaságot

Kína, India és Ázsia többi gazdaságának lassabb növekedési üteme súlyosan érintené az európai növekedést - mondta Olli Rehn, a gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős európai biztos.

Rehn szerint további aggodalomra ad okot, hogy Amerika is a korábban feltételezettnél lassabban lábal ki a válságból, és ide sorolta az államadósságok piacán tapasztalható zavarokat is.

Az európai gazdaság az elmúlt négy évben tapasztalható leggyorsabb növekedését könyvelhette el az idei év második negyedévben azok után, hogy a görög adósságválság korábban csökkentette az euróba vetett bizalmat és a hiánycsökkentő lépések erősítésére kényszerítette a kormányzatokat.

Az euróövezet növekedése az év második felében lassulni látszik az amerikai gazdaság lassulása és a bizonytalan kínai exportkilátások hatására. Az amerikai gazdaság a második negyedévben akár a válságot követő időszak legrosszabb növekedését is produkálhatta, amennyiben a kereskedelmi minisztérium a kilábalás kezdete óta a legalcsonyabbra csökkenti a második negyedévi növekedés felülvizsgált mutatóját. Kína gazdasági növekedése 10,3 százalékra lassult a második negyedévben és az ipari termelés növekedési üteme is a vártnál jobban mérséklődött.

Olli Rehn azt is hozzátette, hogy “elengedhetetlen, hogy az olyan országok, mint Görög-, Spanyolország vagy Portugália addig orvosolják versenyképességi problémáikat, míg tart a gazdasági fellendülés”.

Amíg a második negyedévben a német gazdaság 2,2 százalékkal bővült, addig a spanyol csak 0,2 százalékkal, az EU pénzügyi segélyével kimentett Görögország pedig 1,5 százalékkal esett vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik