Gazdaság

Zsugorodott a lízingpiac

A lízingpiacon az idén az első félévben a finanszírozott összeg 27 százalékkal 142,7 milliárd forintra, a szerződésszám pedig 29 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a második negyedévben ugyanakkor már nőtt a kihelyezett összeg - közölte a Lízingszövetség.

A kihelyezett összeg április-júniusban 70 380 milliárdról 72 368 milliárd forintra nőtt az előző negyedévhez képest. A közlemény szerint a második negyedévében ugyancsak 27 százalékos visszaesést regisztráltak a finanszírozásban az előző év hasonló időszakához képest, és csökkent a szerződésszám is: az április-júniusi 20 280 darab 24 százalékkal kevesebb az előző év második negyedévéhez képest, és csökkent az egy szerződésre jutó kihelyezés is.

A lízingpiaci szegmensek közül továbbra is a lakás- és ingatlan a legsérülékenyebb, a devizahitelezés beszüntetése tovább súlyosbította az ingatlanpiac helyzetét. Az ügyfelek továbbra is bizonytalanok a gazdaság, és ezen keresztül a saját jövőjüket illetően, ezért tovább halasztják beruházásaikat.

A Lízingszövetség szerint ezzel együtt javult a lízingpiaci szereplők bruttó hazai termék (GDP) és a beruházásokkal kapcsolatos várakozása, amely a társasági adó csökkenése és az egykulcsos személyi jövedelemadó tervezett bevezetésének köszönhető. Az új kihelyezésekkel kapcsolatban továbbra is enyhe csökkenésre számít a szakma, de ennek mértéke mérséklődni látszik.

A válság előtt a lízingpiac teljes kihelyezett kötésállománya 1200 milliárd forint volt, a szövetség előrejelzései szerint erre az állapotra való visszatérés 2013 után várható – hangsúlyozta a közlemény szerint Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke.
A visszaesés ellenére eddig nem tapasztalható, hogy a lízingcégek jelentős része kivonult volna a magyar piacról, de a bankadó okozta megnövekedett teher miatt kérdéses, hogy ez a folyamat milyen irányba változik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik