Gazdaság

A piac továbbra sem számít kamatváltozásra

Az elemzők nem várják a jelenlegi 5,25 százalékos alapkamat változását az MNB Monetáris Tanácsának hétfői kamatdöntő ülésétől.

A Reuters által a napokban megkérdezett 20 elemző egybehangzó véleménye, hogy az MNB nem változtat a május óta érvényes 5,25 százalékos alapkamaton. Ugyanakkor 20 elemző közül hét kamatcsökkentést, kettő kamatemelést vár decemberre, de a vélemények mediánja (súlyozott átlaga) 2010 decemberére továbbra is 5,25 százalék, akárcsak a jövő év végére.

A monetáris tanács döntését ugyanakkor befolyásolhatja a tagok rendelkezésére álló, a jegybank stábja által készített új inflációs jelentés, amelynek fő számait már a kamatdöntés után nyilvánosságra hozza az MNB, de a részleteket csak 23-án, szerdán.

A májusi jelentés szerint az átlagos infláció idén 4,9 százalék, jövőre 3,0, 2012-ben 2,9 százalék lesz, azaz a jövő évben az infláció elérheti a középtávú, 3,0 százalékos inflációs célt.

Az elemzők néhány napja úgy látták, hogy idén 4,9 százalékos, 2011-ben 3,25 százalékos átlagos infláció várható, s a jövő végére, 12 hónapos időtávban 3,2 százalék lesz a fogyasztó árak emelkedésének üteme, azaz kamatemelésre nincs igazán ok.

Júliusban a KSH 4,0 százalékos 12 havi inflációt mért a júniusi 5,3 százalék után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik