Gazdaság

Év végéig átadják a 86-os főút Szelestét elkerülő szakaszát

Az év végéig várhatóan átadják a 86-os számú főút Szelestét elkerülő szakaszát - közölte csütörtökön a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az MTI-vel.

A közlemény szerint az év végétől Szeleste község várhatóan mentesül az átmenő forgalom alól, az új útszakasz révén gyorsabbá és biztonságosabbá válik a térség közúti közlekedése.

A beruházás az országos közút Szombathely térségében folyó komplex fejlesztésének része. Az új nyomvonalon megépülő elkerülő út a Szombathely-Vát szakaszt, és a Vát települést elkerülő utat követő beruházás.

Az óránként 110 kilométeres sebességre tervezett, 2×2 forgalmi sávos útszakasz új nyomvonalon épül meg 3,76 km hosszon, míg a Vátot elkerülő útig a 88-as főút csomópontjától a 2×1 sávot 2×2 sávosra egészítik ki.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nyílt pályázaton választotta ki a kivitelező Magyar Aszfalt Kft.-t. Az építés kivitelezése nettó 2 milliárd 495 millió 981 ezer forintba kerül. Az építést a tervek szerint 2010 negyedik negyedévében fejezik be, s a negyedév végén forgalomba is helyezik az új útszakaszt.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg. A támogatás aránya 100 százalék, ebből 15 százalék az operatív programon belüli magyar forrás, 85 százalék pedig európai uniós támogatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik