Gazdaság

Nincs gazdasági alapja a forint erősödésének

Kismértékben gyengült a forint szerda reggel az euróval szemben, a nemzetközi bankközi devizapiacon egy euró 278,15 forintba került, szemben a kedd esti 278,03 forinttal.

A német Commerzbank elemzése szerint a magyar fizetőeszköz főként a kelet-közép-európai régió egészében érvényesülő trendek hatására erősödik, de az elért árfolyamnak nincsen valódi gazdasági alapja.

A stagnáló gazdaság, a gyenge belső fogyasztás és a súlyos válsággal küzdő építőipar aggodalomra ad okot – idézte a DowJones hírügynökség a Commerzbank elemzését, amely szerint ugyan Magyarország finanszírozásával nincsen gond, de a magyar állam esetleges nemfizetése elleni biztosítás ára emelkedik, és finanszírozási problémák is keletkezhetnek, ha a kormány nem köt megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal.

Szerda reggel a forint gyengült a svájci frankhoz, a japán jenhez és a dollárhoz képest is. A svájci frankot 207,54 forinton jegyezték, az előző esti 207,03 forint után és az egy nappal korábbi 209,29 forinttal szemben.

Száz japán jen 253,56 forintba került a bankközi kereskedelemben szerda reggel, az előző esti 252,47 forint és a kedd reggeli 254,83 forint után. A dollárt 216,58 forinton jegyezték szerda reggel. Kedd este 216,04 forintba, kedd reggel 217,94 forintba került egy dollár a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik