Gazdaság

A BP nem fogad több kártérítési igényt (videó)

Az olajcég eddig 386 millió dollárt fizetett ki az illetékeseknek.

A BP mától nem fogad el több kártérítési igényt a mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa által érintett cégektől illetve magánszemélyektől – derült ki az olajcég által kiadott nyilatkozatból. A dokumentum rámutatott, hogy a BP ezentúl a Kenneth Feinberg ügyvéd által vezetett Öböl Kártérítési Szolgáltató (Gulf Coast Claims Facility, GCCF) szervezethez irányítja a károsultakat.

Feinberget azzal bízták meg, hogy független harmadik szereplőként kezelje a BP által a károsultak kompenzációjára létrehozott 20 milliárd dollár értékű kártérítési alapot. Az olajcég eddig 386 millió dollárt fizetett ki az illetékeseknek.

Mindeközben szakmai vita zajlik arról, hogy pontosan mennyi olaj maradt a Mexikói-öbölben: kutatók szerint ugyanis a nyersolaj 80 százaléka a hivatalos állásponttal ellentétben még mindig a vízben található.

A Deepwater Horizon olajkitermelő platform április végi robbanását és elsüllyedését követően mintegy 780 millió liter kőolaj ömlött a tengerbe. Ez volt a legsúlyosabb természeti katasztrófa az Egyesült Államok történetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik