Gazdaság

Több mint 10 százalékkal drágul a távfűtés Budapesten

Az energiabeszerzési költségek emelkedése miatt átlagosan 10 és fél százalékkal drágulnak a lakossági hődíjak Budapesten szeptember 1-jétől.

Az energiabeszerzési költségek második negyedévi emelkedése miatt a lakossági hődíjak 2010. szeptember 1-jétől átlagosan 10 és fél százalékkal drágulnak – tájékoztatott hétfőn közleményében a Főtáv. Zrt.

Az emelkedés az alapdíjat nem érinti, a hődíj drágul. A vállalat számításai szerint egy átlagos méretű – 50 négyzetméteres – és átlagos fogyasztású lakás éves hődíj-költsége így bruttó 139 ezer forintról 161 ezerre nő.

A Főtáv közleményében az áll, hogy a távhőszolgáltatás hőenergia-költségei két tényező együttes hatására növekedtek. Tíz százalékot a forint/dollár árfolyamának romlása jelentett és a földgáz is drágult 9 százalékkal.

A FŐTÁV energiaköltségei azonban ennél kevésbé – 17,6 százalékkal – emelkedtek. Ezek együttesen az év végéig több mint 2,3 milliárd forint többletköltséget okoznak a cégnek, jövőre pedig már 4,5 milliárdot.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gázszolgáltatókkal tárgyaló államtitkára szombaton közölte, hogy közel a megegyezés a vállalatokkal, méghozzá olyan, amely garantálja, hogy ősszel nem lesz gázáremelés. A kormány egyszerre szeretné elérni, hogy ne legyen gázáremelés, de a szolgáltatók se legyenek veszteségesek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik