Gazdaság

Ősszel nem emelkedik a gáz ára?

Szeptember közepéig megállapodást vár az NFM.

Szeptember közepéig valószínűleg sikerül megállapodni a szolgáltatókkal arról, hogy ősszel ne emelkedjen a gáz ára, miután a tárgyalások lényegi része még augusztusban lezajlik – mondta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) gázárról tárgyaló infrastruktúráért felelős államtitkára.

Völner Pál kifejtette: bízik a megállapodásban, hogy ne csak miniszteri diktátum határozza meg az árakat, hanem a szolgáltatók részéről is elfogadható legyen az a fajta árképzés, amit az NFM tervezett.

A minisztérium terveinek célja, hogy ne növekedjenek a lakossági terhek, tehát az egyetemes szolgáltatók ne emeljenek árat. Ehhez kerestek olyan módozatokat, amelyek a szolgáltatók költségeinek a csökkenésén keresztül lehetővé is teszi azt, hogy a szolgáltatóknak ne kelljen árat emelniük. Azaz ne legyen gázáremelés, de a szolgáltatók se legyenek veszteségesek.

A gázár kapcsán két kedvezőtlen hatás érvényesül: az egyik a kőolajár, illetve a kőolaj árához kötött gázárképzés, amely az emelkedő kőolajárak miatt általában kedvezőtlen, a másik pedig a dollár/forint árfolyam, amelynek a megingásai szintén befolyásolják a beszerzési árak miatt a gáz bekerülési költségét – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hozzátette: ebben az irányban kell tehát eljutni addig, hogy – mivel a gáz világpiaci ára jelenleg alacsonyabb, mint a hosszú távú szerződésekben biztosított gáz ára – a különböző forrásokból beszerzett gázok esetében egy olyan ármix képződjön, amely átlagosan alacsonyabb beszerzési árat tesz lehetővé, mint a hosszú távú szerződésekben foglalt ár.

Az NFM a tárgyalásokon felvetette a lehetőségét annak – mondta az államtitkár -, hogy a szolgáltatók jelezzék, milyen költségcsökkentési lehetőségeket látnak, adott esetben jogszabályváltozás révén. A tárgyalópartnerek ennek kapcsán egy 33 pontos javaslatot tettek le az asztalra, a pontok jó része akceptálható is – mondta Völner Pál. Az NFM reményei szerint ezek a változások a szolgáltatók költségeit úgy csökkentik, hogy a fogyasztók felé kedvezményt tudnak érvényesíteni, így az ár nem módosul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik