Gazdaság

A volt ÁSZ-elnök szerint az IMF rossz tanácsadó

Kovács Árpád szerint a jelenlegi kormányzatnak végre van víziója.

“Eddig soha senki nem járt jól azok közül, akiknek az IMF adott tanácsot” – mondta az FN-hu-nak adott interjújában Kovács Árpád, aki ma már a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felügyelőbizottságának elnöke, miután 12 év után távozott az Állami Számvevőszék éléről. Úgy véli, a Valutaalapnak az az érdeke, hogy a globális gazdaság stabilitási érdekeit közvetítse, s visszakapja a pénzét. de azzal nem foglalkozik, hogy az általa támasztott feltételek az adott országban milyen szociálpolitikai következményekkel járnak.

Kovács elmondta, Magyarországnak 2008 végén azért lett hirtelen költségvetési tanácsa, mert az IMF így akarta, de a “teljesen fölösleges” antikorrupciós hivatallal való próbálkozás is a hitel feltételei között szerepelt. “Profik az IMF-esek, de korántsem annyira, mint gondolnánk” – tette hozzá.

A nyugati újságírók kritikáira reagálva, azt mondta, “ha Magyarország EU-s segítséggel és más irányú nyitással kimászik a gödörből, majd hozsannáznak azok a publicisták.”

A volt ÁSZ-elnök a fokozatos emelkedésben bízik, úgy véli, a hiánycélt – ha már vállaltuk – nem az IMF miatt kell betartani, hanem önmagunkért. A nagy kérdés, hol az a határ, ahol a rendszer még működik, gyógyítanak a kórházakban, tanítanak a fűtött iskolákban, sportolnak a focipályákon és a költségvetés is stabil – mondta.

Kovács Árpád szerint Magyarország nem korruptabb, mint a környező államok, és azzal sem ért egyet, hogy a korrupció gyökere a pártfinanszírozás megoldatlansága lenne. Szerinte az is egy korrupciós technika, ami igyekszik mindent a politikára fogni.

Úgy véli, az irányok nélküli gazdaságpolitika szinte provokálta a zavarosban halászókat, ennek egyenes következményi voltak az olyan “mérhetetlenül primitíven megcsinált ügyek”, mint amelyek például a BKV-nál zajlottak. “Az elkövetők a minimális fáradságot sem vették ahhoz, hogy felépítsék a bulijaikat” – tette hozzá.

Saját magáról úgy nyilatkozott, jobb, hogy eljött a számvevőszéktől, mivel a jelenlegi helyzet kezelése kemény közszolgát kíván, ő pedig inkább “lágyabb ember”.

AJÁNLOTT LINK:

Kovács Árpád: Orbánnak végre van víziója (FN.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik