Gazdaság

Továbbra is a pénzügyi vállalkozások a legveszélyeztetettebbek

Változatlanul a pénzügyi vállalkozások a magyar pénzügyi rendszer válság által leginkább sújtott, a stabilitást és üzleti kilátásokat tekintve leginkább veszélyeztetett tagjai.

A pénzügyi vállalkozások – a pénzkölcsönzők, lízingcégek, faktorházak, kézizálog-hitelezők stb. – összesítve változatlanul jelentősen veszteségesek, teljes eszközállományuk egy év alatt közel ötödével csökkent.

E kedvezőtlen tendenciát a kereslet gyengülésével és a portfólióminőség ütemes romlásával, valamint a finanszírozási feltételek ezzel egyidejű nagyarányú súlyosbodásával magyarázza a jelentés.

A felügyelet adatai szerint tizenhét olyan szolgáltató van, amelyeknek a követelésállománya az első negyedévben több mint 25 százalékkal csökkent, köztük haté több mint 50 százalékkal. A pénzügyi válllakozások összesített mérlegfőösszege március végén 19,1 százalékkal, ügyfélköveteléseik állománya pedig 22,3 százalékkal maradt alatta az egy évvel korábbinak.

A portfólió minősége jelentősen romlott: az év első három hónapjában a pénzügyi vállalkozások nettó módon az egy évvel korábbihoz hasonló mértékű, a teljes bruttó követelésállomány 0,9 százalékát kitevő új értékvesztést és céltartalékot képeztek.

Március végén a kölcsön, a lízing, a folyó faktoring és a work-out faktoring nélküli egyéb állomány 14,2 százaléka, vagyis a bankrendszeri átlag több mint kétszeresét kitevő része volt 90 napon túl késedelmes, míg 2009 decemberében még 11,5 százaléka.

A refinanszírozási források továbbra is szűkösek, sőt az elmúlt hónapokban tovább szűkültek; a követelésállomány csökkenésének egyik jelentős oka éppen ez – derül ki a PSZÁF legújabb kockázati jelentéséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik