Gazdaság

Timosenko: a gázáremelés az ukrán lakosság kivégzését jelenti

Ukrajnában az IMF-fel való megállapodás értelmében jövőre duplájára nőhet a lakossági gázár.

Az ukrán kormány bejelentette, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kötött megegyezés értelmében az augusztusi áremelést követően jövő áprilistól várhatóan újabb 50 százalékkal fog emelkedni a lakossági gázár . Az ukrajnai fogyasztók számára így nyolc hónapon belül a duplájára fog drágulni a földgáz.

A kormánykoalícióban részt vevő kommunista párt népszavazás útján tiltaná be az IMF-fel való együttműködést. Az ukrán kormány hivatalos közleménye szerint a lakossági gázárnak a piaci árhoz való közelítése Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap közötti együttműködés egyik legalapvetőbb részét képezi. A dokumentum szerint az áremelés elengedhetetlen a Naftohaz infrastruktúrájának tökéletesítéséhez, illetve az ukrán gázcég vállalt kötelezettségeinek teljesítéséhez, hogy ezek a költségek ne az állami költségvetést terheljék.

Julija Timosenko volt kormányfő a bejelentett gázáremelést az ukrán lakosság szociális kivégzéseként értékelte.

Az ukrán lakossági átlagfogyasztók az augusztusi 50 százalékos emelést követően 1100 hrivnyát (29,7 ezer forintot) fizetnek ezer köbméter földgázért. A jövő áprilisban esedékes újabb másfélszeres drágulást követően ez az összeg 1650 hrivnyára (44,5 ezer forintra) nőhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik