Gazdaság

Csökkent júliusban a munkanélküliség Zala megyében

Öt év óta először csökkent júliusban a munkanélküliség Zala megyében; az elmúlt években nagyrészt a pályakezdő fiatalok beáramlása miatt júniust követően mindig emelkedett az álláskeresők száma.

A hónap végén 16 072 álláskeresőt tartottak nyilván Zala megyében, a júniusinál 40, az egy évvel korábbinál pedig 2,4 ezer fővel kevesebbet. A regisztrált álláskeresők közel nyolc százaléka pályakezdő; július végén több mint 1260 állásnélküli pályakezdőt tartottak nyilván a megye munkaügyi kirendeltségein, 230 fővel többet, mint júniusban.

A szezonális foglalkoztatás, a feldolgozóipar nagyszámú munkaerőigénye és a közcélú foglalkoztatás bővülése miatt azonban nagyobb arányban tudtak elhelyezkedni a nem pályakezdők – közölte Hegyi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ zalaegerszegi kirendeltségének igazgatója.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a megyében megközelíti a 12 százalékot; Letenyén a legnagyobb, mintegy 17 százalékos a munkanélküliség, de Nagykanizsán és Zalaszentgróton is meghaladja a 14 százalékot. A munkanélküliek aránya Keszthelyen a legalacsonyabb, mintegy 9 százalék, míg Zalaegerszeg és Lenti térségében 9-10 százalék körül alakult.

Júliusban a munkáltatók 1,9 ezer új álláshelyet jelentettek be a megyében; az előző havinál 850-nel kevesebbet, a tavaly júliusinál pedig 400-zal többet. A feldolgozóiparban 800, a gazdasági szolgáltatásban 400, a közigazgatás területén pedig 200 fő számára tudnak munkát biztosítani. Ennél ugyan kisebb létszámban, de az előző havinál és a tavaly júliusinál is nagyobb a munkaerőigény az építőiparban, a kereskedelemben, és a szállítás területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik