Gazdaság

A Reuters szerint jönnek majd a megszorítások

Azt írják, az EU nem tárgyal majd az IMF kihagyásával, így drágább piaci finanszírozásra leszünk kényszerítve.

Magyarország azt reméli, hogy sikerül majd beállnia azon országok sorába, melyek az IMF segítség elutasítását követően saját erőből sikerrel tudtak kikecmeregni a gödörből, a Reuters szerint azonban valószínűleg ismét a megszorításokhoz kell majd visszatérni, más krízis sújtotta EU országok útját követve.

Szerintük a négy éves megszorítások feladása magasabb deficitet, emelkedő hozamszinteket, gyengébb forint árfolyamot eredményez majd, mielőtt az ország ismét a kiadás lefaragások útjára kényszerül.

Az IMF-fel való szakítás sikeres eredményre vezettek tavaly Törökország, 1997-ben pedig Malajzia esetében is, de a magyar helyzet ezektől több ponton is eltér – írják. A török GDP arányos 45.5%-os adósság jóval alacsonyabb a magyar 80%-nál, és a megszorítások terén is jobb track recorddal bírt. Malajziában a költségvetési bevételek feléért az állami olajcég volt felelős, jelentős deviza tartalékokkal bírt az ország alacsony háztartási eladósodottsággal.

Magyarország akkor nyerhetné vissza a befektetők bizalmát, ha a kitűzött hiánycélokat tartaná. A közgazdászok szerint az idei 3.8% meglehet. A kérdés az, hogy jövőre mennyit lazul majd a fiskális politika, amire október környékén, a 2011-es költségvetés ismertetésekor kaphat választ a piac.

Az EU visszautasítja majd, hogy az IMF kihagyásával folytasson tárgyalásokat Magyarországgal, így a Reuters szerint végülis drágább piaci finanszírozásra leszünk kényszerítve. Ez aláássa a kormány növekedés orientált terveit, visszakényszerítve az országot a megszorítások útjára – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik