Gazdaság

Megosztják vagyonukat az amerikai szupergazdagok

Negyven amerikai milliárdos csatlakozott az Egyesült Államok két leggazdagabb polgára, Bill Gates és Warren Buffet felhívásához, hogy vagyonuk legalább felét ajánlják fel jótékony célokra.

Warren Buffet szerdán közzétette az adományozók első listáját, hat héttel azután, hogy a Microsoft alapítójával együtt útjára indították a kezdeményezést.

A listán mások mellett olyan ismert emberek szerepelnek, mint Paul Allen, a Microsoft társalapítója, Michael Bloomberg New York-i polgármester, Larry Ellison, az Oracle szoftvergyártó alapító-vezérigazgatója, Ted Turner, a CNN amerikai hírtelevízió alapítója, George Lucas hollywoodi filmrendező, David Rockefeller, a híres Rockefeller család sarja és Barron Hilton, a Hilton szállodalánc alapítójának a fia.

Gates és Buffett a leggazdagabbak nemzetközi jegyzékén a második, illetve a harmadik helyen szerepel. A 79 éves Buffett a Berkshire Hathaway befektetési társaság elnök-vezérigazgatója, vagyonát 47 milliárd dollárra becsülik. Nemrég megfogadta, hogy vagyona 99 százalékát vagy még életében, vagy a végrendeletében filantróp célokra fogja felajánlani.

Gates, a Microsoft szoftvercég alapítója (vagyona az idei Forbes-lista szerint 53 milliárd dollár) már eddig is aktív szerepet játszott a jótékonykodásban. Erre a célra hozta létre – feleségével közösen – a Bill és Melinda Gates alapítványt, amely az utóbbi években több milliárd dollárral támogatott emberbaráti projekteket, elsősorban a fejlődő országokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik