Gazdaság

Nem várható jelentős változás az ingatlanpiacon

Az Ecostat Ingatlan Barométer előrejelzése szerint továbbra is a stagnálás jellemzi majd az ingatlanfejlesztéseket és az ingatlanforgalmazást.

Az ingatlanpiaci változások mértékét és irányát jelző Ecostat Ingatlan Barométer indexe 2010 első fél évében 5 százalékponttal, 42 százalékra nőtt a 2009. második félévi 37 százalékról, ez alapján továbbra sem várható jelentős változás a piacon – közölte a kutatóintézet szerdán.

A vevőoldalon mutatkozó kereslethiány a továbbiakban is gátat szab a lakás és egyéb ingatlanok jelentős számú vásárlásának, az ingatlanpiac gyors élénkülésének, érdemi ingatlanpiaci fellendüléssel csak a fizetőképes kereslet növekedése és a lakáshitelezés újbóli beindítása esetén lehet számolni.

Az Ecostat tájékoztatása szerint 2010. első félévében minden ingatlanpiaci szereplő növekedést prognosztizált, legoptimistábbak jelenleg a vállalatok, amelyek 5,7 százalékpontos emelkedéssel 37,3 százalékos ingatlankonjunktúra-értéket értek el.

Az ingatlanberuházók konjunktúraindexe 2010. első félévében 29,7 százalék, 5,1 százalékponttal haladja meg a 2009. év második félévben mért indexet.

Az ingatlanforgalmazó vállalatok konjunktúraindexe 2010. első félévében 4,3 százalékponttal növekedett a 2009. év második félévében mért értékhez viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy feltehetően már nem akarnak sokkal többen megszabadulni ingatlanjaiktól, mint ahányan venni akarnának – közölte az Ecostat.

A lakosság ingatlanfejlesztését és vásárlását mérő konjunktúra-index 2009. második félévében 41,6, 2010. első hat hónapjában 45,7 százalék. Az Ecostat szerint ez a 4,1 százalékpontos emelkedés leginkább azt tükrözi, hogy további visszaesést már nem vár a lakosság, stagnálást valószínűsít az ingatlanpiacon az elkövetkező félévben.

A kínálati árakkal kapcsolatos várakozások többnyire az árak csökkenésére vagy stabilitására utalnak. A vizsgált ingatlantípusok közül legnagyobb arányban a használt ipari építmények és használt logisztikai ingatlanok esetében számítanak a megkérdezett szakértők a kínálati ár jelentős mérséklődésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik