Gazdaság

Már a légtechnikát telepítik a kecskeméti Mercedes-gyárba

A csapadékos időjárás ellenére a tervezett ütemben halad a kecskeméti Mercedes-gyár építése, ahol szerdán kezdték meg az első energiatakarékos légtechnikai berendezések beépítését.

Markus Kuhnert, a kecskeméti gyár műszaki berendezéseinek beüzemeléséért felelős vezetője elmondta: szerdán a 110 ezer négyzetmétert meghaladó alapterületű karosszériaüzem két légtechnikai berendezése közül az első kerül a helyére. A stuttgarti székhelyű Siegle + Epple által gyártott, csúcstechnológiát képviselő elemekből 8 darab látja majd el a gyár -– összesen mintegy 300 ezer négyzetméter alapterületű – csarnokainak szellőztetését.

Az eseményen elhangzott: a korszerű berendezések használatával a kecskeméti Mercedes-gyár várhatóan közel 50 százalékos hőenergia- és 20 százalékot meghaladó villamosenergia-megtakarításra lesz képes.

A 450 hektáron felépülő kecskeméti gyár a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme lesz, egyben Magyarország történetének egyik legjelentősebb zöldmezős beruházása. A tervek szerint a gyártás előreláthatóan 2012-ben kezdődik és 2500 alkalmazott dolgozik majd a gyárban, illetve a beszállítói körben további munkahelyeket teremt.

A kecskeméti gyárban 2012-től következő generációs kompakt gépjárművek, az A és B osztályú gépkocsik utódmodelljeinek gyártása folyik majd. A gyár a németországi rastatti telephellyel, a Daimler AG kompakt gépkocsikat gyártó központjával együttműködve állít elő majd személyautókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik