Gazdaság

A megszorítások ellen tiltakoznának a brit szakszervezetek

Összehangolt közös tiltakozásra készülnek a brit szakszervezetek a kormány által meghirdetett költségvetési megszorítások ellen.

A túlnyomórészt a közszférában dolgozó munkavállalókat tömörítő és Nagy-Britannia hatodik legnagyobb szakszervezeteként számon tartott PCS október 20-ra hirdetette meg a “cselekvés napját”. Ez egybeesik a konzervatív-liberális kormánykoalíció által a költségáttekintésre szabott határidő lejártával.

A kormány 25-40 százalékos megtakarítást vár a költségvetési intézményektől. Ezt sokan túlzottnak tartják, és vélemények szerint egyes intézmények megbénulásához vezetne.

A PCS az országos szakszervezeti szövetséget (TUC) is meg akarja nyerni egy átfogó demonstrációhoz, amelyet október 23-án tartanának. A TUC skóciai ága már fontolgatja, hogy október 23-án a szakszervezetek utcára vonuljanak az országrészben.

A vasúti és hajózási dolgozókat tömörítő RMT szakszervezet a tüntetésről szóló javaslatot kevesellve sztrájkokra szólított fel a költségvetési lefaragások miatt.

Nagy-Britannia legnagyobb szakszervezete, a UNITE szintén nyomást gyakorol a szövetségre, hogy kezdjen “robusztus kampányba a közszféra védelmében”. Egyes vélemények szerint a kormány megszorító intézkedései miatt 750 ezer munkahely forog veszélyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik