Gazdaság

Szárnyal a Honda a válság után

Minden korábbinál nagyobbra, az előző évinek a 36-szorosára növelte nyereségét április és június között a járműgyártó cég.

A Honda pénteki gyorsjelentése szerint az adózott profit a tavalyi 7,5 milliárd jenről 272,4 milliárd jenre nőtt az áprilissal kezdődött üzleti év első negyedévében. Ez a cég történetének legnagyobb első negyedévi nyeresége.

Egy évvel korábban a japán járműgyártás mély válságban volt a világgazdasági recesszió miatt, az idén tavasszal viszont a fellendülés hatására jelentősen nőttek az eladások Ázsiában és Észak-Amerikában. A kiugró profithoz hozzájárult egyebek között a méretgazdaságosság javulása, vagyis az egységnyi termékre jutó gyártási költség csökkenése, amit a növekvő termelés idéz elő.

Honda gépkocsikból 1,44 millió darab kelt el, 23 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Honda motorkerékpárokból 2,89 millió darabot adtak el, ami 28 százalékos növekedés. A társaság bevétele így 17,9 százalékkal 2361 milliárd jenre nőtt.

A Toyota után a második legnagyobb japán járműgyártó a friss adatok alapján 340 milliárd jenről 455 milliárdra emelte az adózott profitra vonatkozó éves előrejelzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik