Gazdaság

Nőtt a recesszió veszélye Nagy-Britanniában

Enyhén nőtt az elemzők szerint az újbóli recesszió veszélye Nagy-Britanniában, de valószínűtlen, hogy az új költségvetés negatív növekedést von maga után a következő évben.

A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) szerint 19 százalék annak esélye, hogy recesszióba fordul a brit gazdaság, ez azonban alig haladja meg azt a 14 százalékot, amelyet a munkáspárti költségvetés alatt valószínűsítettek az év korábbi szakaszában.

A májusi parlamenti választások után hivatalba lépett konzervatív-liberális koalíció a rekordmagasságú államadósság csökkentésére fogadott el új büdzsét június 22-én.

A NIESR figyelmeztetett: a váratlan 1,1 százalékos növekedést a második negyedévben nem szabad annak jeleként értelmezni, hogy a gazdaság magához tért. Az elemzőintézet rámutatott: egy növekedést mutató negyedév után gyakran gyengébb eredmények születnek.

A NIESR a 2010-es évre a brit gazdaság 1,3 százalékos növekedését jósolja, jövőre 1,7, 2012-re 2,2 százalékos bővüléssel számol. Ez alatta marad a hivatalos becsléseknek, amelyek erre az évre 1,7 százalékos, 2011-re 2,3, a következő évben pedig már 2,8 százalékos növekedést valószínűsítenek.

Az intézet számításai szerint a megszorításokra támaszkodó költségvetés hatásaként 2010-ben 0,1 százalékkal, jövőre 0,4 százalékkal, két év múlva 0,2 százalékkal lassulhat a növekedés üteme. A költségvetés növeli a recesszió veszélyét, de nem sokkal – vélekedett az elemzők egyike.

Az adósságcsökkentésre szükség van – mutatott rá az intézet – hogy ne a fiatalabb generációk hordozzák a mostani adósságok terhét, és hogy a gazdaság felkészültebb legyen a következő pénzügyi válsággal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik