Gazdaság

Így nyomja le az unió átlagát Magyarország

2030-ra meghaladjuk az unió átlagát az üzleti élet elitjének csütörtökön bemutatott fejlesztési stratégia szerint, addig azonban még a miniszterelnök szerint leminősítések jöhetnek. 7 nagy kitörési pontja van hazánknak, 2013-ig 1000 milliárd uniós forráshoz jutnának a kkv-k.

Helyet a magyar reményeknek, helyet a magyarok reményeinek – jellemezte a csütörtökön meghirdetett Új Széchenyi tervet Orbán Viktor miniszterelnök.

A gazdasági érdekképviseletek és az üzleti élet vezetői előtt Orbán Viktor mellett Matolcsy György gazdasági miniszter, és Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter ismertette a közép és hosszú távú új gazdaságfejlesztési tervet, amellyel a kormány az Új Magyarországért Fejlesztési tervet (ÚMFT) kívánja fölváltani.

Matolcsy György szerint a 2030-as időhorizontig szóló stratégia azt célozza, hogy a magyar életminőség és fejlettségi az akkori uniós átlag fölé kerüljön. Ehhez az első 10 évre szóló gazdaságfejlesztési koncepció 7 nagy kitörési pontot vázol föl.

kitörési pontok

– Átfogó egészségipar
– Alternatív, megújuló energiát használó, zöld Magyarország
– Otthonteremtés, építőipar
– Kkv-szektor fejlesztése
– Innovációra és kreativitásra épülő iparágak
– Foglalkoztatás átstrukturálása, a részmunkaidő előtérbe helyezése
– Tranzitgazdaság erősítése a Kárpát-medencei környezetben

Matolcsy az első Széchenyi tervre visszaemlékezve kifejtette: hogy a rövid 1,5 éves működése alatt 1,5-2 százalékkal megemelte a gazdaság potenciális növekedését. A miniszter szerint az új fejlesztési terv a 2011-12-s strukturális átrendeződést követően gyors növekedési szakaszt indított el.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerint a jelenlegi uniós költségvetési időszakban még mintegy 1828 milliárd forintot le nem kötött forrás áll a kormány rendelkezésére. Nagyjából 155 milliárdnyi forrást a kormány azonnal a kkv-k fejlesztésére csoportosít át. 477 milliárd forintnyi projektet vizsgálnának felül.

A cél az, hogy 2013-ig a kkv felé mintegy 1000 milliárd forint uniós fejlesztési forrást csoportosítsanak át – mondta Fellegi. Ennek érdekében átalakítják a pályázati rendszert, a projekteket például 30 napon belül bírálják majd el – ígérte.

Orbán Viktor a rendezvényen úgy értékelte, hogy a kormány első akciótervének köszönhetően az ország pénzügyi helyzete először stabil és kiszámítható. Azt jósolta, hogy lehetnek még leminősítések – „Világ proletárjai, egyesüljetek” – tette hozzá – de ezek csak átmeneti zavarokat okoznak majd a magyar gazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik