Gazdaság

Az IMF veszélyezteti a talpra állást

Már nemcsak LeBor, hanem az amerikai CEPR is ezt állítja.

A XXI. század legfőbb kérdése, hogyan tud megférni egymás mellett a nemzeti szuverenitás és a nemzetközi intézmények által képviselt értékrendszer, ami az IMF-ben és az EU-ban ölt testet – mondta Adam LeBor a Népszabadságnak.

A Times című brit konzervatív lap budapesti tudósítója a magyar közéletben is nagy visszhangot váltott ki a minap, amikor egyértelműen állást Orbán Viktor kormánya mellett az IMF-fel folytatott vitában. Most azt mondja, Magyarországot azért büntetik, mert más országok, amelyek az eurózónába tartoznak, mint például Görögország, fegyelmezetlen költségvetési politikát folytattak.

Az IMF jelenlegi politikája veszélyt jelent az európai gazdaság talpra állására – tudatta az amerikai Gazdasági és Politikai Kutatóközpont (CEPR). Az IMF szigorú előírásaival az országok fiskális céljainak teljesítését, ezzel pedig a növekedést lehetetleníti el. A magyarországi események és a Valutaalap tárgyalásokon mutatott rugalmatlansága Európa többi államára nézve is veszélyt jelent.

Mark Weisbrot, a washingtoni székhelyű intézet egyik igazgatója szerint a növekedés egyik legnagyobb gátját az okozhatja, hogy a Valutalap az eurózóna kormányai által beterjesztett 750 milliárdos pénzügyi stabilizációs alaphoz mintegy 250 milliárd euróval járul hozzá.

Az IMF segélyeinek legnagyobb hányadát jelenleg a kelet-európai országoknak elkülönített 65 milliárd euró teszi ki. Az országok szűk pórázon való tartása az egész régió visszafogását jelenti – véli a CEPR.

Ajánlott linkek:

Az IMF veszélyezteti az európai talpra állást? (napi.hu)
Az ember, aki megvédte Orbánt az IMF-fel szemben (nol.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik