Gazdaság

“Európaibb” extraadót szeretne a bankszövetség

Ha a bankadó középtávon is megmarad, akkor az már beépül az árakba.

Hat-nyolc Magyarországon működő bank lesz veszteséges év végén a különadó miatt – mondta a Gazdasági Rádiónak a Magyar Bankszövetség elnöke. A szektornak nagyjából 270 milliárdos nyeresége volt tavaly, de Erdei Tamás szerint a pénzügyin kívül még sok más olyan ágazat van, amelyik legalább ekkora tőkearányos nyereséget ért el.

Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója szerint egy tulajdonostól vagy részvényestől nem várható el, hogy önként lemondjon a hozamáról, és alacsonyabb nyereség tudatában vegyen bankpapírt. A bankok jelenlegi tőkéje 3 ezer milliárd forint körül van, és a befektetők ez alapján tisztességes piaci hozamot várnak – tette hozzá.

Az elnök elismerte, „valószínűleg most senki nem hullat könnyeket azért, mert néhány bank veszteséges lehet”, ennek mégis komoly hatásai lehetnek. Erdei szerint a bankadó kigazdálkodása miatt romlik a pénzintézetek hitelezési képessége, és így nem tudnak akkora részt vállalni a gazdaság növekedését támogató pénzügyi folyamatokban.

A Magyar Bankszövetség elnöke határozottan tagadta, hogy a bankok rövid távon az ügyfeleikre hárítanák át a bankadóból fakadó pluszterhet. „Az ügyfeleink már most sincsenek a legjobb pénzügyi kondícióban, a válság még nem múlt el, és ilyen körülmények között a bankok nem tudják áthárítani a költségeket, ezzel ugyanis csődbe vinnék az ügyfeleiket” – mondta.

„Nem örülünk a különadónak, de belátjuk, hogy a kormánynak nem volt más választása„ – összegezte Erdei. Az elnök ugyanakkor azt várja a kabinettől, hogy ősszel – a következő évi költségvetés tervezésekor – üljön le tárgyalni a bankok képviselőivel, és együtt találják ki, hogy lehetne csökkenteni a terheket.

A hazai pénzintézetek jövőre már kisebb elvonást szeretnének, 2012-től pedig át lehetne állni a normális európai szintre, ezáltal a pénzintézeteknek mérlegfőösszegük 0,05 százalékát kellene extraadóként befizetniük, szemben a Magyarországon most bevezetésre kerülő 0,5 százalékkal – hangsúlyozta a Magyar Bankszövetség elnöke a Gazdasági Rádióban.

Az elnök az európai banki stressztesztek kedvező eredményeire, és a sokak által túl könnyűnek tartott tesztkövetelményekre is kitért. „Ha minden bank átmegy, akkor azt mondják, könnyű volt a teszt, ha sok bank megbukik, akkor itt van a világvége” – mondta Erdei Tamás, hozzátéve, hogy szerinte ez egy reális teszt volt, és reális eredmény jött ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik