Gazdaság

Veszélyben Európa társadalmi békéje

Wilhelm Nolling német közgazdász bízik abban, hogy Berlin felhagy a görögországihoz hasonló segélyek osztogatásával.

Nevetséges azt gondolni, hogy Görögország képes lesz visszafizetni az uniós tagállamoknak a neki nyújtott mentőcsomag árát – jelentette ki Wilhelm Nolling a Hamburgi Egyetem közgazdász professzora. Ennek következtében a segélyt folyósító tagállam állampolgárai meg fogják kérdőjelezni a jelenleg érvényben lévő jóléti rendszer érdemeit.

A német közgazdász hangsúlyozta továbbá, hogy a jövedelmek újraelosztásán alapuló unió tönkre fogja tenni Európa társadalmi békéjét, és feltette a kérdést, hogy vajon a németek képesek lesznek-e csendben maradni. Nolling tagja azoknak a németországi közgazdászoknak, akik alkotmánybírósághoz fordultak a Görögországnak nyújtott 110 milliárd eurós EU-IMF mentőcsomag, illetve a valutauniónak szánt 440 milliárd eurós mechanizmus kapcsán.

Az euró “új szívének” létrehozása kellene Franciaország, Németország, Finnország, Ausztria és Hollandia részvételével – adott hangot véleményének Nolling – a további széthúzás elkerülése érdekében. Véleménye szerint a többi államnak vissza kellene adni a szabadságát, hogy valódi lehetőséget kapjanak valutájuk leértékelésének kapcsán.

A közgazdász abban bízik, hogy a német alkotmánybíróság még az ősszel dönteni fog, és gátat fog vetni a német kormány osztozkodási politikájának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik