Gazdaság

Jól pályáznak a szegény gazdagok

Papíron az önkormányzatok kétharmada képtelen az önálló működésre.

Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatoknak járó támogatást nem a legrosszabb helyzetben lévő települések kapják, hanem azok, amelyek jól pályáznak – írja a Napi Gazdaság. A támogatáshoz kapcsolódó pályázati követelményrendszert a költségvetési törvény tartalmazza, s ez évről évre szigorúbb.

A rendszer visszásságát jól mutatja Mezőkövesd példája: a város több éve mindig kért és kapott támogatást, idén mégis megkezdte a Zsóry fürdő 1,2 milliárdos felújítását, amelyből nagyjából 650 millió saját forrás. Arról nincs szó, hogy a város ekkora összeget el tudott volna különíteni, az önrészt kötvénykibocsátásból teremtette elő – írja a lap.

A korábbi évekhez képest egyébként idén alacsony összeget tett ki az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatoknak nyújtott támogatás. A költségvetési keret 10,15 milliárd forint, az első ütemben mindössze 4,1 milliárd forintot kapott összesen 467 önkormányzat. Tavaly az első ütemben mintegy 700 önkormányzat jutott több mint 8,5 milliárd forinthoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik