Gazdaság

Orbán: a következő költségvetést az unióval alkotjuk

A magyar miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral tárgyalt ma Berlinben. Mindketten kiállnak a bankadó mellett.

A magyar kormány a 2011-es költségvetését az Európai Unióval közösen folytatott tárgyalások alapján fogja elkészíteni annak érdekében, hogy az idei évre várható 3,8 százalékos hiányt minél hamarabb az Unió által elvárt 3 százalékos szint alá csökkentse – mondta Orbán Viktor a megbeszélés után.

A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország betartja a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött szerződést, a 3,8 százalékos hiányt a kormány tartani tudja. Hozzátette: a korábbi megállapodás idén októberben lejár, ezért az IMF képviselőivel a sajtóhírekkel ellentétben nem is tárgyaltak hosszú távú kérdésekről, reformokról.

Angela Merkel elmondta: nem befolyásolja Németország és Magyarország gazdasági kapcsolatait a magyar kormány és az IMF közötti tárgyalások megszakadása. Úgy fogalmazott: a cél, hogy Magyarország hosszú távon szilárd lábakon álljon és a jelenlegi hiány “nem néz ki rosszul.”

Azt mindkét fél megerősítette, hogy a két ország gazdaságpolitikájában sok a közös szál. Ilyennek nevezték a bankadót is, amivel kapcsolatban Orbán megjegyezte, hogy a magyar kormánynak nincs ideje várni, ezért vezetik be amilyen gyorsan csak lehet. A miniszterelnök hozzátette: Magyarország azzal amit az elmúlt egy évben csinált, “lassan világbajnok lesz kiadáscsökkentésben.”

Merkel ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, a bankadó célja, hogy egy következő válság idején ne az adófizetők fizessék meg annak az árát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik